Un cadell necessita una base d’educació en positiu per prevenir problemes de comportament futurs i per poder tenir estabilitat emocional.
Aquesta base és necessària per afrontar adequadament l’etapa adulta que està per venir. En el cas dels gossos, l’etapa més crucial per aconseguir aquest aprenentatge és la de socialització (de la mateixa manera que passa amb els gats).
Què és l’etapa de socialització?
L’etapa de socialització d’un gos és el període que s’estén entre les 3 setmanes de vida fins als 4 mesos, aproximadament, i està determinada per:
– El desenvolupament sensorial i motor complet de l’animal, és a dir, la vista i l’oïda ja han de ser funcionals.
– L’inici del desenvolupament de la resposta de por, gràcies a la maduració de les estructures nervioses que regulen aquesta emoció.
En la cinquena setmana de vida, el cadell ja comença a tenir por de la novetat i aquesta emoció augmenta fins arribar al mateix grau de por que un gos adult, a l’acabar l’etapa de socialització.
Per què és tan important l’etapa de socialització?
Aquesta etapa és molt important per a un cadell ja que, a partir del desenvolupament de la resposta de por, podem gradualment acostumar-lo als diferents estímuls que va descobrint en el seu entorn.
Una incorrecta exposició o la nul·la exposició a aquests nous estímuls pot produir al gos una resposta de por molt elevada que impedirà fer el correcte aprenentatge d’aquests estímuls.
Així, podem aconseguir l’aprenentatge de comportaments adequats i la correcta habituació de l’animal (a diferents situacions, persones, gossos, sorolls, bicicletes, cotxes, etc.), o, per contra, ens haurem d’enfrontar a l’aparició de problemes de comportament (por, agressivitat, frustració, destructivitat, excés d’energia, etc.).
Per què és tant important el curs de socialització?
Principalment, per prevenir de forma controlada que el teu cadell no tingui problemes de comportament futurs. A més, és la manera de poder, des d’un inici, facilitar la bona convivència del gos amb l’entorn i poder augmentar la qualitat de vida, benestar i el vincle entre vosaltres a llarg termini.
El treball que s’ha de realitzar, de manera resumida, durant aquest període és:
– Habituació correcte: a estímuls i a situacions noves
– Maneig consistent: passejos controlats, jocs controlats, obediència bàsica i saber quan s’ha de premiar la conducta de l’animal i quan s’ha d’ignorar.
– Conèixer el llenguatge i les necessitats bàsiques d’un cadell: per a poder cobrir-les i disminuir la possibilitat de frustració o falta de benestar.
– Construir bons hàbits: d’eliminació d’excrements i orina.
– Impedir que el teu gos sigui protector: amb estímuls o situacions percebudes com recursos importants (protegir menjar, joguines, propietari, zona de passeig, etc.).
Des d’Etholink t’aconsellem…
A partir de tot el que t’hem explicat, recorda que és molt important que el teu cadell pugui sortir al carrer abans que finalitzi aquest període, és a dir, abans que finalitzin els seus 3 primers mesos de vida.
Si encara no compleix amb el seu pla de vacunació, per no assumir riscos de salut, es pot treure en braços i exposar-lo, en períodes curts de temps, a diferents persones, animals i situacions, sempre respectant el nivell de tolerància que mostri el cadell.
Estem a la teva disposició per si necessites ajuda professional en el comportament del teu cadell o estás interessat en el nostre curs de socialització per a cadells.
Pots contactar-nos via whatsapp, trucada, mail o informan-te dels nostres serveis.
Etholink, compromeses amb el benestar animal.