Coneixe'ns una mica més

Veterinàries, etòlogues, antrozoòlogues i educadores

Qui som

Mira el nostre vídeo de presentació a https://youtu.be/7gaua_EJv7M

 

 

Soraya Beuk

COFUNDADORA I ETÒLOGA VETERINÀRIA D’ETHOLINK
Col·legiada BCN núm. 5001

Clara Castells Urgell

COFUNDADORA I ETÒLOGA VETERINÀRIA D’ETHOLINK
Col·legiada BCN núm. 5149

 L’equip d’Etholink

– CONEIX EL NOSTRE EQUIP –

Sóm un equip multidisciplinar format en diferents especialitats per poder-te donar una resposta integral a qualsevol problema de comportament que presenti el teu gos, gat o cavall com a particular. I, també, en qualsevol millora que vulguis generar en la teva institució o població com a veterinari, protectora d’animals o ajuntament. 

T’ajudem a entendre millor el seu llenguatge.

Utilitza la postura del cos, la cua, la mirada, les orelles i els sons, entre d’altres, per enviar-te missatges.

Com treballem

– ENS BASEM EN EL BENESTAR ANIMAL, T’EXPLIQUEM EL PERQUÈ –

La nostra filosofia es reflexa en la metodologia i visió de treball conjunta que apliquem en els nostres serveis, encaminada a oferir-te eines de qualitat basades en l’educació en positiu pel teu gos, gat i cavall. No només per a solucionar problemes de comportament, sinó també per a ajudar-te a comprendre’ls i poder així enfortir el vincle amb els qui sens dubte són part de la teva família: els teus companys animals.

Vincle animal-humà

 – LA NOSTRA PRINCIPAL MOTIVACIÓ –

El nostre principal objectiu i motivació és el de la millora del vincle entre l’animal i l’humà, ja que és la millor manera de construir relacions sòlides persistents i equilibrades a llarg termini amb els nostres animals de companyia. És per això, que em volgut donar un pas endavant per aportar aquests valors també en la millora del benestar animal a la societat actual, mitjançant la col·laboració d’Etholink en campanyes d’administracions públiques, així com la millora del benestar equí, mitjançant la divulgació de les necessitats bàsiques i educació en positiu dels cavalls. Creiem de vital importància fer èmfasi en comprendre les diferents necessitats que té cada espècie, com són els gossos, gats i cavalls. Només així és possible conviure i aconseguir un encaix perfecte i respectuós entre tots.

Educació en positiu

 – LA NOSTRA BASE DE TREBALL –

Treballem respectant en tot moment el benestar animal. L’educació en positiu és una manera d’educar als nostres companys animals de manera respectuosa, ja que no admet el càstig com a forma d’aprenentatge. Per tant, per una banda la nostra base de treball es basa en reforçar comportaments desitjables mitjançant premis (siguin premis comestibles, carícies, paraules agradables, jocs o qualsevol estímul que resulti positiu pel teu gos o gat). Per altra banda, totes aquelles conductes que no ens agraden o ens resulten problemàtiques, les ignorarem o reconduirem. Aquest mètode, avalat per la comunitat científica, és conegut com el reforç en positiu i assegura l’adquisició a llarg termini de les conductes reforçades, l’enfortiment del vincle entre l’animal i l’humà i el respecte amb el benestar animal.

FAQ’S etholink

– T’AJUDEM A RESOLDRE ASPECTES QUE RODEGEN EL MÓN DEL COMPORTAMENT ANIMAL –

Què és l'etologia?

L’etologia (del grec «ηθος» ethos, costum i «λóγος» logos, raonament, estudi i ciència) és la branca de la biologia i la psicologia experimental que estudia el comportament dels animals en els seus medis naturals. En el cas de l’etologia clínica,  es tracta de l’estudi del comportament dels animals domèstics, com són els més comuns el gos i el gat.

Què és un etòleg?

L’etòleg és un professional graduat o llicenciat en Veterinària, Biologia, Psicologia, Pedagogia o Medicina, que ha cursat un màster universitari en Etologia Clínica.

És l’especialista que ofereix serveis de diagnòstic, prevenció, tractament i seguiment de problemes de comportament en gossos i gats domèstics. 

El veterinari etòleg pot tractar tots els nivells d’un problema de comportament amb implicació de problemes orgànics (de salut) al ser l’únic especialista que pot receptar fàrmacs. En canvi, l’etòleg amb una altre especialitat, en aquests casos, haurà d’anar sempre de la mà d’un veterinari.

Quins problemes pot tractar un etòleg?

Els problemes de comportament que pot tractar un etòleg són els següents:

– Agressivitat amb persones, gossos o altres animals
– Conducta destructiva en gossos
– Rascat inadequat en gats
– Eliminació inadequada d’orina i fems
– Lladrucs excessius
– Miols excessius
– Fòbies a tempestes, petards, trànsit, etc.
– Por a persones, gossos o altres animals
– Falta de control en el maneig de l’animal
– Excés d’activitat
– Conductes repetitives estereotipades
– Alteració de la conducta alimentària
– Alteració de la conducta sexual
– Alteració de la son

Què és un educador caní?

Un educador caní és el professional que ofereix el servei de modificació de la conducta de problemes de comportament d’un gos, diagnosticats prèviament per un etòleg. El seu objectiu és, per una banda, poder educar als propietaris per entendre millor el llenguatge i les necessitats canines. Per l’altre, educar el gos perquè tingui una millor relació amb el seu entorn i millorar el seu vincle amb persones i altres animals. També existeix l’especialització en educació felina, tot i no ser tant comuna com l’educació canina.

Quins problemes pot tractar un educador caní?

Els problemes de comportament que pot tractar un educador caní, diagnosticats prèviament per un etòleg, són els següents:

– Agressivitat amb persones, gossos o altres animals
– Conducta destructiva en gossos
– Eliminació inadequada d’orina i fems
– Lladrucs excessius
– Fòbies a tempestes, petards, trànsit, etc.
– Pors a persones, gossos o altres animals
– Falta de control en el maneig de l’animal
– Escés d’activitat
– Conductes repetitives estereotipades
– Alteració de la conducta alimentària
– Alteració de la conducta sexual
– Alteració de la son

Què és un ensinistrador caní?

Un ensinistrador caní és el professional que ofereix el servei de modificació de la conducta d’un animal sense que presenti problemes de comportament. El seu objectiu és poder ensenyar unes habilitats concretes a base d’exercicis i reptes mentals que estimulen i ajuden a satisfer les necessitats cognitives i fisiològiques de l’animal.

 

Quins problemes pot tractar un ensinistrador?

En aquest cas, en no tractar problemes de comportament, l’ensinistrador tracta les habilitats següents:

– Agility i altres ensinistraments esportius
– Ensinistrament en obediència: seure, tombar-se, aixecar-se, atendre a la crida del propietari, caminar al costatetc.
– Ensinistrament per a funcions especials: gossos de policia, rastreig d’olors, guàrdia i defensa, etc.
– Ensinistrament per a gossos d’assistència

 

Quina és la diferència entre educador, ensinistrador i etòleg?

Ensinistradors, educadors i etòlegs poden tractar diferents nivells del comportament d’un animal. 

L’ensinistrador caní millora les habilitats cognitives i fisiològiques que no tinguin relació amb problemes de comportament ni amb el malestar emocional de l’animal. Per tant, no incideix en la modificació de l’emoció interna del gos ni en la millora d’un problema.

En canvi, l’educador caní sí que pot tractar els problemes de comportament i el malestar emocional del gos relacionats amb el seu entorn i vincle amb persones i altres animals. Poden arribar a un nivell més alt d’implicació en el comportament de l’animal.

A diferència dels altres especialistes, l’etòlegs és l’únics professional que pot diagnosticar un problema de comportament i, per tant, pot també tractar la modificació de conducta conseqüent.  Passa el mateix amb l’etòleg veterinari en ser l’únics que, a més, pot receptar medicació per acompanyar el tractament etològic amb un de farmacològic en cas de ser necessari. Aquests professionals poden tractar principalment gossos i també gats.

L’origen d’un problema de comportament acostuma a ser multifactorial i complex. Per tant, és imprescindible tenir coneixements especialitzats per poder resoldre un cas  mitjançant un tractament efectiu amb resultats duradors.

Com escollir el millor professional per al teu gos o gat?

El criteri més important per escollir el millor professional per al teu gos o gat, en primer lloc, és que el professional treballi en l’educació positiva i, per tant, que tingui com a prioritat el benestar animal a l’hora d’aplicar el tractament. Les tècniques aplicades amb aquest mètode són les úniques que generen un aprenentatge a llarg termini sense deteriorar el vincle que tinguis amb l’animal. 

En segon lloc, sempre dependrà del motiu pel qual necessitis un professional. Si el teu animal no presenta cap problema de comportament i vols millorar el vincle i l’obediència, l’ensinistrador és qui pot ajudar-te a assolir aquests objectius. En canvi, si el teu animal sí que presenta un problema de comportament, l’etòleg i l’educador, treballant conjuntament, són els principals professionals que poden tractar les necessitats que presenti el teu gos o gat.

Quina diferència hi ha entre educació en positiu i càstig?

L’educació en positiu és l’única tècnica de treball que respecta el benestar animal i que té una eficàcia demostrada científicament. Aquesta metodologia es basa en el reforç de les conductes que desitgem que apareguin en el nostre animal i que es mantinguin a llarg termini i en ignorar les que no desitgem i volem que desapareguin. Treballant amb l’educació en positiu, l’animal canvia el seu comportament perquè s’ha creat un aprenentatge basat en la motivació, la confiança, un canvi positiu de percepció i un millor vincle animal-humà. Aquest aprenentatge és sòlid i es manté al llarg del temps.

El càstig, en canvi, es tracta de la tècnica de treball que no respecta el benestar animal. Aquesta metodologia es basa en el càstig físic (collars de punxa, elèctrics, de cadenes o d’ofec, pistoles d’aigua, cops al morro o a extremitats de l’animal i un llarg etc.) o la combinació d’un càstig verbal prolongat juntament amb un càstig físic. Treballant amb el càstig, l’animal canvia el seu comportament perquè s’ha creat un aprenentatge basat en la por. Aquest aprenentatge no és sòlid i no es manté al llarg del temps, ja que afavoreix l’aparició de trastorns d’ansietat i angoixa que acostumen a derivar en conductes agressives cap als propietaris i altres animals.