Etholink ha realitzat el seu primer webinar amb èxit aquest passat dissabte, a càrrec de Soraya Beuk, una de les nostres veterinàries especialitzades en etologia clínica i antrozoologia.
Ens trobem en unes dates difícils per als que teniu animals a casa que ho passen malament amb el soroll dels petards. Un clar exemple és el dels gossos, els quals poden tenir símptomes molt evidents d’aquesta por.
Per aquest motiu, vam decidir parlar sobre com preparar al teu gos en la nit de Sant Joan, conscienciar que cada gos necessita unes condicions més o menys especials i els punts claus per poder ajudar de la millor manera possible al teu animal.
A continuació et deixem un breu resum dels temes parlats en el webinar perquè et serveixin aquest any i per fer-ho el millor possible l’any que ve.
Por, ansietat i fòbia
Existeix una subtil línia que pot permetre que un animal passi d’una emoció a una altra, de la mateixa manera que ens passa a les persones. Per això, és important diferenciar bé els senyals que mostra el teu animal per identificar fins a quin punt té por, fins a quin punt aquesta por va acompanyada d’ansietat i fins a quin punt aquesta por s’ha convertit en una fòbia.
En cas de la por a sorolls, els gossos ho solen manifestar amb: pupil·les dilatades, salvació, llepar-se els morros, tremolors, panteixos, taquicàrdia, intents de fuga o amagar-se, micció o defecació, etc.
Saber identificar bé el llenguatge caní o felí del teu animal pot ajudar-te a detectar millor l’estat d’ànim del teu gos o gat.
Zona segura com a pauta pal·liativa
És molt important habituar, de forma positiva i amb prèvia antelació, una zona on el teu animal es senti còmode, segur i aïllat de tot soroll. Per adaptar bé la zona per successos com la nit de Sant Joan has de tenir en compte:
– Pot ser una zona de preferència del teu animal o, en cas de no tenir-ne cap, creada per tu com, per exemple, un transportí obert.
– Ha de tenir a prop el menjar, la beguda i les joguines que més li agradin.
– Pots ajudar a reduir el soroll cobrint la zona segura amb mantes, tancant totes les persianes i posant música de fons relaxant (clàssica, chillout, etc.).
– ¿L’has d’ignorar per no reforçar-li la por? No. Al tractar-se d’un estímul permanent del qual no es pot fugir ni evitar (soroll de petards), tenir por és una resposta natural del teu gos o gat. Pots ajudar-lo amb carícies per fomentar la relaxació.
La importància d’un bon fàrmac
Es molt important a l’hora de medicar tenir en compte:
– Els fàrmacs mai han de suposar el tractament principal de la por a sorolls del teu gos o gat, sinó un acompanyament d’una bona modificació de conducta com és l’habituació positiva a una zona segura.
– Cada animal té unes necessitats diferents, ja que depenent de la dosi i de la composició, pot provocar l’efecte idoni de relaxació o, en contra, empitjorar la salut física i mental del teu animal.
Des d’Etholink reforcem la necessitat de fer un hemograma i una bioquímica prèvies per observar la salut del teu animal i saber si és apte o no per administrar el fàrmac corresponent.
– És molt important acudir a un etòleg veterinari per fer la correcta elecció psicofarmacològica.
Si no estàs a temps d’administrar el psicofàrmac adequat…
Si no estàs a temps d’administrar el psicofàrmac adequat al teu animal, et recomanem també la utilització de:
– Feromones, Adaptil en gossos i Feliway en gats, o nutracèutics, com Calmatonine, Zylkene o Calmex, per ajudar-lo a estar més relaxat.
Estem a la teva disposició per si tens dubtes o necessites ajuda professional en el comportament del teu gos o gat durant aquests dies.
Pots contactar-nos via whatsapp, trucada, mail o informan-te dels nostres serveis.
Etholink, compromeses amb el benestar animal.