L’objectiu de qualsevol modificació del nostre habitatge perquè un gat se senti còmode és que l’animal pugui expressar les seves conductes i necessitats gatunes sense cap problema.

Aquest canvi progressiu en l’entorn comporta beneficis per a tots els de casa, ja que ajuda a prevenir problemes de comportament deguts a no poder desenvolupar les seves necessitats amb total llibertat en un espai reduït.

Per això, hauràs de tenir en compte 7 aspectes vitals per al teu petit felí:

1. Espais tridimensionals

Quan un gat s’escapa d’una situació percebuda com a perillosa o amenaçant tendeix a pujar a estructures altes (teulades, arbres, etc.) per així poder disminuir el seu estrès i en conseqüència poder controlar la situació des d’una zona segura.

Quan parlem d’espais tridimensionals ens referim a imitar aquest tipus d’estructures dins de casa amb prestatgeries o altres elements elevats per poder donar-li aquest espai tan instintiu que necessiten els gats en qualsevol moment del dia.

2. Joc

En el seu hàbitat natural els gats també tenen comportaments de caça i captura quan es tracta de buscar menjar. Aquesta conducta també és utilitzada en el moment del joc de manera que hem de buscar una bona estimulació perquè pugui descarregar tota la seva energia i així disposar d’una bona salut física i mental.

D’aquesta manera, els jocs que més li poden agradar al teu gat són: perseguir objectes, amagar menjar dins de recipients comercials, casolans o per espais del teu habitatge i interaccionar amb ell mitjançant objectes petits, fàcils de moure i que permetin ser atrapats i mossegats.

3. Zona segura

La famosa zona segura es caracteritza per ser un espai disponible 24h i accessible només per al teu gat. És una bona alternativa quan tendeix a amagar-se per estar tranquil, per evitar enfrontaments amb altres animals o persones desconegudes i per prevenir qualsevol altra conducta relacionada amb la presència d’estrès (rascat inadequat, eliminar fora del sorral, llepar-se amb intensitat, etc.).

Aquesta zona, a més, es caracteritza per tenir els recursos principals del gat, que són: la menjadora, l’abeurador, el sorral, un rascador, una zona de descans i alguna joguina.

4. Menjadora i abeurador

És important que la menjadora i l’abeurador estiguin en una zona amb accés fàcil, tranquil·la, que no sigui de pas ni sorollosa i que estigui lluny del sorral i els rascadors. A més, si fos el cas de conviure amb gossos o altres animals, es podran desplaçar aquests dos elements en una zona segura o alta perquè tingui l’espai que necessiti.

També pots canviar la menjadora habitual per una que sigui dispensadora de menjar, ja que permetrà al teu gat poder convertir el moment de menjar en un bon moment de joc. Passa el mateix al canviar un abeurador habitual per una font d’aigua, ja que el teu gat podrà tenir més interès per beure i per hidratar-se, sobretot a l’estiu.

5. Sorral ideal

El sorral ha de ser prou gran perquè el teu gat se senti sempre còmode en el moment de fer les seves necessitats.

A més, és preferible que sigui:

– Sorra aglomerant sense perfumar
– Sorral destapat amb vores baixes
– Mantenir una neteja diària

6. Marcatge d’ungles

Com també es tracta d’una conducta natural del gat, és important fomentar que el teu gat pugui fer el marcatge d’ungles i redirigir-ho en objectes permesos com són els rascadors.

Aquest comportament felí té un doble objectiu: deixar un senyal olfactiu, mitjançant les feromones que desprenen els gats, i deixar un senyal visual. És per això que és important tenir rascadors verticals que facilitin aquestes marques, encara que hi hagi gats que els prefereixin enganxats a terra.

Prenent les millors mesures podrem evitar que realitzi la conducta de marcatge en altres objectes no permesos com són sofàs, mobles, etc.

7. Important

Recorda que, al final, l’important és que tots els membres de la llar us sentiu com a casa i així prevenir problemes de comportament del teu petit felí. En cas que el teu gat ja hagi presentat símptomes de manca de benestar i estrès l’ajuda d’un especialista en etologia clínica ajudarà a resoldre aquests problemes en cas de ser necessari.

Estem a la teva disposició per si tens dubtes o necessites ajuda professional en el comportament del teu gat.

Pots contactar-nos via whatsapp, trucada, mail o informant-te dels nostres serveis.

Etholink, compromeses amb el benestar animal