L’agressivitat per joc en gats és un dels problemes de conducta més freqüents entre gats i persones. Generalment, es dóna en llars en les què conviuen una sola persona i un sol gat, ja que quan hi ha més d’un gat, solen jugar més entre ells i aquest problema no és tan freqüent.

A què és degut?

Nosaltres segurament hem reforçat el problema al haver-hi jugat directament amb les mans, i no a través d’elles mitjançant objectes, que hagués estat el correcte. Moltes vegades quan són molt petits els hi deixem fer, però al fer-se gran ens fan mal i ja no… Per això aquest problema es coneix com agressivitat per joc.

D’altra banda, no oblidem que un gat és un felí i, com a tal, té un fort instint de caça cap a qualsevol cosa en moviment. Per això generalment trien peus o mans.

Així doncs, ja que el problema segurament s’ha originat en part per culpa nostra… Paciència! Seguint les indicacions que venen, esperem que el pugueu solucionar!

Com resoldre el problema?

  • Identificar en quins moments prefereixen jugar i anticipar-nos: Generalment, i sovint a pesar nostre, al vespre és quan els hi ve més de gust… Així, tot just arribem a casa, els hi llençarem petits objectes abans que sigui ell/a qui se’ns llenci al damunt. Els hi encanten objectes petits, de poc pes i mòbils.
  • No el castigarem! Això empitjoraria encara més el problema.
  • No reforçarem la conducta: Si per exemple ja ha iniciat l’”atac”, no li llençarem un objecte amb l’objectiu de distreure’l, ja que no ho entendrà i, pel contrari, estarem reforçant l’atac, doncs es pensarà que el joc continua…
  • Hem d’enriquir al màxim el seu entorn. Caldrà que disposi de tots els elements imprescindibles en qualsevol llar on visqui un gat. És a dir, un rascador en un espai social, zones elevades on enfilar-se, zones segures on refugiar-se,  apartades de qualsevol possible accés humà o d’altres animals, una safata on fer les necessitats amb les condicions adequades, una safata de menjar i una altra d’aigua allunyada de la d’on fer les necessitats… Entre molts d’altres! Consulta el nostre article d’enriquiment ambiental si vols saber trucs per a construir aquest espai òptim pel teu company felí!

Has de saber que, a vegades, quan no hi ha manera de solucionar el problema, s’acaba fent necessari afegir un segon gat a la llar. Si aquest fos el teu cas, serà imprescindible consultar un especialista per a què la introducció del nou gat sigui l’òptima… ja que sinó podríem empitjorar encara més el problema.