L’enriquiment ambiental consisteix en proporcionar-li al teu o la teva gat/a totes les eines que li permetin satisfer les seves necessitats naturals i adaptar-se a l’entorn domèstic. Per això, els elements claus es centren en afegir complexitat i permetre-li una major conducta exploratòria. Qualsevol espècie que no pot saciar les seves necessitats naturals acumula estrès i es disparen no només els problemes de comportament, sinó també de salut.

Els principals elements a tenir en compte són:

El rascador

La necessitat de poder marcar amb les ungles és bàsica i imprescindible per a poder garantir el seu benestar i necessitats bàsiques. Per això caldrà proporcionar-li un rascador (com a mínim). L’ideal és col·locar-ne de verticals i d’horitzontals. Però si s’ha de triar, els verticals són més necessaris.

Ha de ser estable i no mòbil. Hi ha uns rascadors que es poden fixar a la paret, que poden ser una opció interessant.

Col·loca’l a un espai on s’hi faci vida social i hi tingui sempre accés, com al menjador. Si pot ser, col·loca’n més d’un a la casa. Si el teu gat/a ha escollit una zona on rascar que no desitgem (el sofà, per exemple), netejarem bé la zona amb un detergent enzimàtic tipus Khalia, i un cop net, hi col·locarem una mica de feromones  en spray (Felliway), ja que això li dificultarà que vulgui tornar-hi a rascar.

La safata, la menjadora i el bevedor

La distribució és clau: Intentarem que estiguin separats uns dels altres i hauran de ser sempre accessibles. A més, especialment pel que fa a la safata on fa les necessitats, ens assegurarem que estigui a un lloc tranquil, no sorollós, i on pugui tenir-hi intimitat.

Pel que fa a la bevedora, l’ideal és que sigui prou gran com perquè els bigotis no toquin amb els extrems del plat, i que l’aigua estigui en moviment, ja que això li estimularà molt la ingesta (veure article Ajuda’l a beure aigua). Podem comprar una font especial per gats.

Pel que fa a la menjadora, l’ideal és que hi tingui accés il·limitat i poder menjar sempre que ho requereixi.

Pel que fa a la safata, si la que teniu ja li funciona i no fa les necessitats fora, NO LA CANVIAREM. Però si en el futur fa les necessitats fora, hem de saber quines són les característiques d’una safata ideal, i en col·locarem una que compleixi aquestes característiques sense retirar de moment l’altra, per valorar si canvia la conducta indesitjada. Les condicions d’una safata ideal són:

  • Prou gran com per a què hi pugui fer una tombarella sense problemes.
  • Baixa (sense extrems alts), de fàcil accés i sense tapa.
  • Amb molta sorra (almenys dos dits de profunditat de sorra).
  • La millor sorra és l’aglomerant i no perfumada.
  • Netejar-la al menys un cop al dia i canviar-la i netejar-la a fons mínim un cop per setmana.
  • El número ideal de safates és el de número de gats + 1.

Assegurar-li una zona segura

Ha d’existir un espai on absolutament ningú més que ell/a hi tingui accés. Pot necessitar en diferents moments del dia amagar-se a espais foscos, així doncs, ens pot ser útil subministrar-li caixes de cartró on pugui refugiar-se.

Assegurar-li zones elevades

Cal proporcionar-li amagatalls on pugui enfilar-se sempre que ho vulgui. D’altra banda, les zones elevades li permeten satisfer la seva conducta exploratòria i entretenir-se llargues estones examinant l’ambient. A més, si pot veure l’exterior del carrer, estarà molt més estimulat i passarà llargues estones entretingut saciant la seva necessitat natural de curiositat.

Jocs interactius i cognitius

Els gats, en estat natural, cacen petites preses per alimentar-se.  Per això donar-li el menjar directament en un bol és molt avorrit per ell, i a més  fomenta el sobrepès i totes les patologies associades a aquest.

Els jocs interactius són una bona alternativa per poder alimentar i al mateix temps estimular mental i físicament el teu gat. Aquests jocs li permetran exercitar-se mentalment i físicament per aconseguir el menjar. Una altra possibilitat és amagar-li el menjar per la casa perquè el caci i s’entretingui cobrint la seva necessitat vital de caça. Aquesta és especialment intensa a la tarda i vespre.